pátek 17. července 2015

Osvědčené tipy na hubnutí








Každá dívka se na internetu setkala s radami jak hubnout. Některé rady mi připadají jako přetažené přes uši - různé typy diet. Neříkám, že např. ovocná či zeleninová dieta je špatná, ale člověk do sebe musí dostávat všechny složky potravy. Pokud budete jíst jen ovoce, zaručí Vám to hubnutí, ale ne dlouhodobě a ani nemusíte hubnout tuk, ale svalovou hmotu, neboť pro hubnutí jsou důležité bílkoviny. Při jejich trávení se spaluje více kalorií než při trávení sacharidů, zasytí na delší dobu a podporují růst svalové hmoty. Není ale nutné se stresovat. Čím více svalové hmoty, tím více kalorií spalujeme. V následujících bodech Vám chci naznačit účinné tipy na hubnutí.

1. Pravidelně jíst
Ano, někteří si myslí, že tajemství spočívá v nicnejedení. To taky, ale není v tom nic jiného než jen ztráta váhy na hodně krátkou dobu. Nejdůležitějším bodem je pravidelné stravování, bez toho to nejde, i kdybyste trávili hodiny v posilovně a vycvičili ze sebe doslova duši. Všechno spočívá ve vyváženém příjmu všech složek potravy - sacharidy, bílkoviny a tuky. Tuků se nebojte. Patří mezi ně tuky zdraví prospěšné, např. tuky v avokádu, kokosový olej. Jídla s ním jsou mnohem chutnější než s klasickým slunečnicovým olejem. Při hubnutí je ale potřeba snížit příjem sacharidů, tím jsou myšleny všechny průmyslově upravené potraviny (sladké), ale i pečivo - ne ho úplně omezit, nejlépe světlé nahradit kvalitním žitným chlebem. Bílkoviny snad zmiňovat nemusím.

2. Pitný režim
Pro správné hubnutí je potřeba vypít více jak 2 litry denně, ve velkém teple i 3 litry. Je důležité ihned po probuzení vypít 2 sklenice vody objemu 0,3 litru. Nastartuje to metabolismus, člověk bude lépe fungovat. Pro oslazení nepoužívejte cukr ani umělá sladidla, ale místo toho použijte čerstvé ovoce, nejlépe citrón, borůvky, jahody a jiné druhy ovoce.

3. Pohyb
Na hubnutí můžete zvolit jakoukoliv aerobní aktivitu, např. běh, chůze, plavání, bruslení. Tzn. aktivita musí být provozována minimálně 20 minut a 55 - 65% tepové frekvence. Při vyšší frekvenci dochází ke spalování cukrů. Pro hubnutí je účinné hned po fyzické aktivitě dodat jednoduché cukry např.ovoce a 30 minut po aktivitě dodat velké jídlo.

4. Redukce stresu
Při nadměrném stresu dochází k uvolňování stresového hormonu, který napomáhá k ukládání tuků.

5. Cheat Days
Neboli hřešící den, je den, kdy si můžeme dopřát cokoliv chceme. Tento den je potřeba se vyhnout počítání kalorií. Zkrátka si dejte vše, na co máte chuť. Tento den nastartuje náš metabolismus a doplní zásoby glykogenu do svalů a tím bude naše tělo připraveno na těžký týden plný aktivit.

6. Motivace
Prohlížejte obrázky, respektujte vaše tělo, mějte ho rádi jaké teď je. Stanovte si nové cíle a odměňujte se. Relaxujte a buďte plní euforie i z maličkostí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat